Aromaterapia este o modalitate complementară pentru îmbunătățirea sănătății. Utilizarea în siguranță a uleiurilor esențiale în cadrul practicii de aromaterapie holistică vă poate ajuta să vă îmbunătățiți perspectiva emoțională generală și să completați alte modalități tradiționale și alternative care sunt destinate combaterii depresiei. Aromaterapia și utilizarea uleiurilor esențiale nu ar trebui să înlocuiască îngrijirea medicală adecvată. Uleiurile esențiale nu pot vindeca depresia, dar au potențialul de a ajuta la ameliorarea simptomelor.
Depresia, pentru unele persoane, este doar temporară, iar pentru altele, poate fi o luptă constantă. Sugestiile din acest material nu sunt menite să ofere un diagnostic sau recomandări medicale.
Dacă credeți că suferiți de depresie, ar trebui să consultați un psihoterapeut sau un psihiatru care vă poate ajuta în mod corespunzător. Dacă alegeți să urmați oricare dintre ideile prezentate în cadrul acestui articol, asigurați-vă că le discutați mai întâi cu un aromaterapeut sau cu un profesionist în domeniu.
Cauzele subiacente ale depresiei
Dezechilibrele chimice/hormonale și factorii declanșatori situaționali sunt două cauze ale depresiei. Factorii declanșatori situaționali care pot avea impact asupra depresiei includ :
- Moartea unei persoane dragi
- Divorț/ despărțire
- Probleme de sănătate
- Abuz fizic sau verbal
- Pierderea locului de muncă sau șomajul
- Slujbă sau carieră stresantă
- Dificultăți financiare
- Pensionarea
- Mutarea
- Schimbarea majoră a stilului de viață
- Singurătate
- Presiuni din partea celor dragi
Sfaturi despre uleiurile esențiale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei
- Utilizați un aromadifuzor pentru a difuza în aer uleiuri înălțătoare și energizante. La locul de muncă sau în situații în care trebuie să fiți atenți la cei din jur, puteți pune o picătură sau două din uleiul esențial ales sau din amestecul de uleiuri esențiale pe un pad de pâslă dintr-o bijuterie aromadifuzoare (brățară sau pandantiv din oferta www.vorbestesufletul.ro) și să mirosiți la nevoie. Alternativ, puteți utiliza un odorizant de aer înălțător, energizant sau calmant, care este mai sigur și mult mai natural decât majoritatea odorizantelor de aer disponibile în comerț.
- Masați-vă ușor picioarele și mâinile cu un ulei de masaj liniștitor preparat cu uleiuri esențiale pentru îngrijirea pielii și uleiuri suport nutritive. Nu numai că vă veți simți minunat, dar vă va ajută să vă eliberați de stres, să vă îmbunătățiți circulația și să vă hrăniți pielea. Alegeți uleiuri esențiale care corespund perspectivei emoționale pe care o căutați. Alegeți uleiuri energizante și înălțătoare, sigure pentru piele.
- Adăugați o picătură dintr-un ulei esențial calmant, (cum ar fi uleiul de mușețel roman sau uleiul de lavandă), pe un șervețel sau pe un tampon de vată și puneți-l lângă pernă la culcare. Uleiul esențial de mușețel roman este considerat un sedativ natural. Un alt ulei esențial care posedă proprietăți sedative este uleiul de Salvie
- Puteți crea, de asmenea, un spray pentru lenjeria de pat, cu aromă calmantă și să pulverizați ușor așternuturile înainte de culcare.
- Puneți una sau două picături dintr-un ulei esențial pe marginea din spate a căzii sau a dușului, într-o zonă în care uleiul nediluat nu vă va atinge direct pielea. Căldura și aburii de la duș vor încălzi ușor uleiul, făcându-l să se evapore și să vă ofere un duș aromat. Pentru dușul de dimineață și de zi, alegeți uleiuri esențiale energizante și înălțătoare, precum rozmarin, mușcată, chiparos sau portocale. Dacă faceți duș seara, alegeți dintre uleiurile esențiale care oferă proprietăți mai calmante și relaxante, cum ar fi lavanda, mușețelul roman, salvia, trandafirul, lemnul de santal sau mandarina.
- Mineralele din sărurile naturale, în special sărurile de mare, ajută la relaxarea mușchilor care, la rândul lor, vă pot ajuta să vă relaxați în general. Pe www.vorbestesufletul.ro găsiți o gamă variată de săruri de baie detoxifiante, înnobilate cu uleiuri esențiale.
REȚETE DE AJUTOR ÎN CAZ DE DEPRESIE
Pentru aplicare topică, diluați în 5 ml de ULEI PURTĂTOR după următoarele rețete și aplicați pe zonele de puls:
Rețeta nr. 1
- 1 picătură TRANDAFIR
- 3 picături lemn de SANTAL
- 1 picătură PORTOCALĂ DULCE
Rețeta nr. 2
- 3 picături PORTOCALĂ DULCE
- 2 picături de SALVIE
Rețeta nr. 3
- 1 picătură LAVANDĂ
- 1 picătură YLANG-YLANG
- 3 picături MANDARINĂ
Rețeta nr. 4
- 2 picături TĂMÂIE
- 1 picătură MUȘEȚEL ROMAN
- 2 picături IASOMIE sau NEROLI
Pentru aromadifuzorul cu ultrasunete, înmulțiți cu 4 cantitățile de mai sus și difuzați la nevoie.
- Depresia poate provoca o supraalimentare pentru unele persoane și pierderea apetitului pentru altele. O dietă sănătoasă, plină de alimente bogate în nutrienți, vă poate hrăni organismul astfel încât acesta să vă poată ajuta în mod natural să vă echilibrați emoțiile și să depășiți depresia. Dacă mâncați în exces fast-food, pizza, deserturi, dulciuri și alte alimente confortabile grase sau zaharoase, este posibil să vă privați organismul de nutrienții care vă vor ajuta să vă feriți în mod natural de depresie și tristețe. Străduiți-vă să vă modificați dieta pentru a include alimente bogate în nutrienți. Efectuarea unei schimbări radicale și bruște, mai ales atunci când sunteți deprimat, poate fi copleșitoare și vă poate face să renunțați rapid, așa că faceți schimbările treptat. Stabiliți-vă obiective modeste și fiți mândru de dvs. atunci când v-ați atins obiectivul.
- Exercițiile fizic reprezintă o modalitate naturală de a ajuta la atenuarea stresului. Exercițiile fizice ajută la eliminarea tensiunii care se acumulează în interiorul mușchilor. De asemenea, exercițiile fizice ajută la accelerarea circulației și cresc aportul de oxigen. Atunci când sunteți deprimat, poate fi deosebit de greu la început să obțineți motivația necesară pentru a face exerciții fizice, dar activitatea fizică regulată poate fi o modalitate puternică de a ajuta la combaterea sentimentelor de depresie și de a vă îmbunătăți nivelul general de energie. Exercițiile fizice sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă distrage atenția de la orice situație care poate fi sursa depresiei. Dacă ideea de a face exerciții pare copleșitoare, începeți încet, cu obiective modeste. Odată ce începeți o rutină simplă și observați cum vi se îmbunătățește perspectiva fizică și emoțională, va fi mult mai ușor să mergeți mai departe.
- Atunci când ești deprimat, este ușor să înclini spre vizionarea de emisiuni/filme triste sau violente sau să asculți muzică deprimantă sau cântece de dragoste triste care îți amintesc de iubirea pierdută.
- Muzica poate provoca emoții puternice. Concentrați-vă pe ascultarea stilurilor muzicale care sunt optimiste, energizante sau liniștitoare. Evitați muzica și versurile care pot accentua o stare emoțională negativă și feriți-vă de melodiile care declanșează amintiri triste. La fel ca în cazul sugestiilor pentru muzică, concentrați-vă pe vizionarea de emisiuni TV și filme care sunt mai pozitive și mai optimiste. Aveți în AUDIOTECA PRIVATĂ A CLUBULUI SURSA DE MOTIVAȚIE MULTE MELODII TERAPEUTICE.
Gânduri de final
Există multe alte idei pentru activități și practici care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți perspectiva sau să vă distrageți atenția de la orice declanșatori situaționali care vă afectează. Îndrăzniți să fiți înțelepți și discutați cu un life-coach sau cu un psihoterapeut, pricepuți în aromaterapie.