Acasă AROMATERAPIA Precauții generale VERIFICĂRI MINIMALE ÎNAINTE DE A CUMPĂRA UN ULEI ESENȚIAL

VERIFICĂRI MINIMALE ÎNAINTE DE A CUMPĂRA UN ULEI ESENȚIAL

3
0

Utilizarea uleiurilor esențiale, care sunt derivate din esența pură a unei plante, nu este nouă. Deși termenul de aromaterapie a fost inventat abia în anii 1920 (de Gattefossé în 1928), oamenii cunoșteau uleiurile esențiale de aromaterapie încă din preistorie. Pornind de la civilizațiile chineză, egipteană, greacă, romană, persană și indiană, fiecare a contribuit la știința uleiurilor esențiale și la aromaterapie ca întreg. Cercetarea continuă în domeniul uleiurilor esențiale pentru aromaterapie, cu noi evoluții.

Aromaterapia și uleiurile esențiale nu se mai limitează doar la utilizări cosmetice sau aromatice. S-a dovedit că multe dintre uleiurile esențiale au și beneficii medicinale și terapeutice. De exemplu, uleiul de levănțică. Chimistul francez Gattefossé nu ar fi fost conștient de proprietățile uleiului de lavandă de a oferi o vindecare aproape instantanee, fără cicatrice, în caz de arsură, până când nu și-a ars mâna și a pus-o accidental în borcanul plin cu esență de lavandă. În mod similar, există un număr mare de uleiuri esențiale care au proprietăți medicinale. Planta „tulsi” sau busuiocul indian, distinctă prin aroma și gustul său puternic, este considerată „elixirul vieții”, deoarece se crede că aduce longevitate. Utilizarea extractelor din această plantă se face pentru tratarea bolilor cum ar fi durerile de cap, inflamațiile, bolile de inimă și malaria. Uleiurile esențiale derivate din „karpoora tulsi” au fost utilizate în fabricarea produselor de toaletă pe bază de plante.

Uleiurile esențiale sunt extrase din aproape fiecare parte a plantei. Frunzele, tulpinile, florile, rădăcinile etc. sunt distilate prin abur pentru a rezulta uleiuri esențiale și hidrolații (apele florale). În consecință, uleiurile esențiale pentru aromaterapie conțin adevărata esență a plantei – esența ei divină. În forma sa cea mai pură, câteva picături de ulei esențial pot da aceleași rezultate pe care le-ar fi dat o cantitate mare din planta respectivă. Aceasta este deoarece uleiurile esențiale sunt disponibile în formă concentrată.

Deși sunt denumite uleiuri, uleiurile esențiale din aromaterapie nu dau acea senzație uleioasă. Cu excepția câtorva uleiuri precum patchouli, portocale și lemongrass, majoritatea uleiurilor sunt clare și transparente. Uleiurile esențiale destinate aromaterapie trebuie diferențiate de uleiurile de parfum sau de mireasmă. În timp ce uleiurile esențiale conțin cea mai pură esență a plantei, uleiurile parfumate sunt alcătuite din substanțe create artificial, ca întreg sau ca parte a acestora. Uleiurile parfumate pot provoca alergii sau alte reacții ale pielii din cauza utilizării substanțelor artificiale; însă utilizarea uleiurilor esențiale nu provoacă astfel de reacții alergice. Uleiurile esențiale pentru aromaterapie pot fi utilizate de către oameni fie prin inhalare, fie prin aplicare pe piele într-o formă diluată. Atunci când sunt inhalate, uleiurile esențiale intră direct în fluxul sanguin și în plămâni, producând astfel un efect instantaneu asupra afecțiunii.

Aplicarea pe corp a uleiurilor esențiale este cea mai bună pentru absorbție, însă, pentru că uleiurile esențiale sunt disponibile într-o formă concentrată, acestea trebuie diluate într-un ulei purtător. Trebuie să fim foarte atenți atunci când achiziționăm un ulei esențial. Deși sunt ușor accesibile, oamenii nu sunt bine pregătiți pentru a face diferența între uleiul esențial de calitate bună și cel de calitate slabă.

Înainte de a cumpăra un ulei esențial verificați următoarele: 

  • Dacă sticla care conține uleiuri esențiale conține termeni precum „uleiuri parfumate”, „uleiuri aromate”, „uleiuri identice cu cele naturale”; acestea nu sunt uleiuri esențiale și nu pot fi folosite în scopuri terapeutice ci doar ca odorizante pentru parfumarea atmosferei.
  • Uleiurile esențiale destinate aromaterapiei trebuie să poarte pe etichetă mențiunea 100% natural și pur – grad terapeutic.
  • O sticlă transparentă de uleiuri esențiale permite intrarea luminii, reducând astfel beneficiile terapeutice ale aromei. Nu cumpărați uleiuri esențiale în sticle transparente. Uleiurile presate la rece, uleiurile purtătoare sau apele florale, pot fi păstrate în sticle transparente.

Rețineți că uleiurile esențiale nu înlocuiesc tratamentele specializate oferite de medicina alopată și documentați-vă despre precauții înainte de a le utiliza.

 

Loading

🤞 NU RATA NOUTĂȚILE

Din Sufletul Plantelor și Mineralelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.